121 са сигналите за щети, нанесени от силния дъжд в София и няколко софийски села, бяха подадени през изминалата нощ. Най-много от сигналите бяха за кварталите "Симеоново", "Драгалевци" и "Витоша". Съобщенията бяха предимно за наводнени мазета, гаражи, приземни етажи, улици, запушени шахти и паднали дървета и клони.

На тел.112 сигнали за отводнявания са получени и от хора в Ловеч и Перник. Спасителни екипи са се отзовали на сигнал за паднало дърво в Пловдив.

Седем сигнала за отводнявания има от жители на Етрополе, съобщиха от МВР.

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология

Екипи на общината и полицията затвориха част от пътната мрежа в столицата заради събралата се вода. Затворено за движение беше кръстовището на "Лъвов мост", като причината беше наводнение в тунела. Забрана за движение имаше и по южното платно на софийския Околовръстен път между булевард "Симеоновско шосе" и булевард "Черни връх".

Кадри от шофьори в социалните мрежи показаха, че водата е превърнала част от Околовръстното шосе в канал. От МВР допълниха, че три коли са закъсали и се е наложило от тях да бъдат извадени пет души, сред които жена и две деца.

Снимка: Скрийншот/Facebook

Подобно беше положението на още няколко места в столицата, сред които и в тунела на НДК, като там се преминаваше изключително трудно.

Сериозна беше ситуацията в софийското село Желява, където река излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в района заради дънер, който препречваше пътя на водата, предаде БНР.

Екипи на пожарната по-късно премахнаха дървото. В селото е евакуирана една жена. Пожарникари има и в други две села - Бухово и Яна - където се отводняват мазета и приземни етажи.

В профила си в социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че се следят нивата на реките и язовирите. Тя призова гражданите при нужда да подават сигнали на телефон 112, за да се организират действията на екипите.

Към момента няма данни за пострадали и загинали хора.

Дъждовете обаче ще продължат

Оранжев код е обявен за 9 области в Западна и Централна България за петък, 16 юни. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Перник, Пазарджик, София град и Софийска област. Ще има краткотрайни, локално интензивни и значителни по количество валежи. На места те ще достигнат до 50-65 mm.

Кодът е жълт за 7 области в Централна, Северна и Югозападна България. Очакваните количества там са до 20-35 литра на кв. метър.

Главно над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд с гръмотевични бури. В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm. В източните райони, ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и по-късно през деня на отделни места на юг от Стара планина ще превали дъжд.