Българчета от неделни училища зад граница са попълнили първия по рода си онлайн тест по роден език, информират от МОН.

Общо 11 246 деца от I до VII клас в българските неделни училища са се явили на изпита. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 г. ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително, се подчертава в информацията.

В изпита са участвали общо 341 училища от 39 държави. Министерството на образованието и науката подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от първи до седми клас, информират от ведомството.

В теста са се включили ученици от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език. Най-масово е било участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се е провел в събота от 8 до 20 ч. българско време. Учениците са решавали задачи в електрона платформа като всеки е имал уникален код. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете са подготвени от МОН, за да бъде оценен постигнатият напредък в неделните училища.

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма "Роден език и култура зад граница".