Над 100 000 бежанци са преминали границата на Турция през Одрин, за да достигнат до Европа , след като Анкара реши в петък да отвори границите си за тях. Това твърди турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ТАСС и БТА.

"Към 19.40 ч. местно време броят на бежанците, които напуснаха страната ни през Одрин, е 100 577 души", написа министърът в Туитър.

На Пазаркуле, където само на няколко километра са границите на Гърция и България, продължават да прииждат и да се струпват мигранти от Сирия, Азия и Африка.

ООН твърди, че поне 13 000 искат да влязат в Гърция. Но турският вътрешен министър твърди, че 75 000 са преминали от Одрин към границите с Гърция.

Заради прииждащите групи на няколко пъти се стигна до сблъсъци на Пазаркуле и в ничията земя между Турция и Гърция.

Помощта, която достига до бежанците, струпани в Пазаркуле, е преди всичко хуманитарна. Неправителствени организации през целия ден носеха храна и вода. Броят на хората е много голям и храната не стига за всички. Така се роди спекулата - търговци започнаха да продават хляб и други стоки на завишени цени

На Пазаркуле хлябът раздаван от неправителствена организация свършва за минути.

"Проблемът е голям, няма пари, няма храна , а и пътят към Европа е затворен", казва един от мигрантите.

"Турският президент, каза, че границите са отворени, но вече тук разбираме, че е затворена. Прибираме се", споделя един от бежанците в репортаж на bTV.

Микробуси с бежанци, пристигат непрекъснато в Одрин. Стотици мигранти от различни страни от няколко дни се намират в района.

Но вече на границата, бежанците разбират, че път към Европа няма. Много кметове на турски общини, както и бизнесмени, са заявили готовност да платят транспорта на бежанците, така че хората продължават да пристигат.

Заради прииждащите групи на няколко пъти се стигна до сблъсъци на Пазаркуле и в ничията земя между Турция и Гърция.

Напрежение, водни оръдия и сълзогворен газ, журналистите нямат достъп и са отделени от тълпите в Турция.

Всичко това предполага дали срещу мигрантите във всеки един момент тази нощ или утре през деня няма да се употреби още сила, ако Ердоган внезапно промени позицията си за отворени граници от Турция към Европа.

Големите групи от мигранти вече избягват района на Одрин и Пазаркуле, а търсят плитчини по поречието на Марица, за да влязат в Гърция.

Хората разказват, че има много болни заради спането на открито на студената земя.

Гръцката гранична полиция отблъсква втори ден хиляди мигранти, които се опитват да преминат през границата с Турция недалеч от Одрин.

Свикано е извънредно заседание на Съвета за национална сигурност при премиера Кириакос Мицотакис.

Хиляди жители от област Еврос са на границата и скандират в подкрепа на полицията и на военните части.

Фермери от Александруполис преградиха с трактори пътя на мигрантите.

Много е силен натискът към гръцките острови в Егейско море.

Въпреки военните кораби над 500 мигранти от турския бряг достигнаха Лесбос и Хиос.

Местни жители блокираха с автомобили и жива верига достъпа до лагерите.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас подкрепя гръцкия външен министър за извънредно заседание на първите дипломати на европейските страни.

Всички гръцки евродепутати настояват Съюзът да вземе незабавни мерки в помощ на Атина.

Европейската агенция по защита на границите Фронтекс изпраща екипи и техника по охрана на морската граница в Егейско море, съобщиха от правителството.

Решението на Турция да отвори границите бе взето заради невъзможността да бъдат спрени около 1 милион сирийци на границата с Турция, бягащи от бомбардировките на сирийската и руската авиация в провинция Идлиб. Международните наблюдатели видяха в нареждането опит за натиск върху Европейския съюз.

Утре министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на работната вечеря в понеделник двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона.

Разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода, съобщават от пресцентъра на премиера.

Обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите министър-председателят Бойко Борисов обсъди днес в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Българският премиер изтъкна, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа. В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза пред канцлера Меркел, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа.

"Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията", подчерта премиерът Бойко Борисов.