Над 100 000 души посрещнаха с аплодисменти президента на Русия Владимир Путин, който тази вечер посети храма "Свети Сава" в Белград заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, предаде ТАСС, като се позова на предварителни данни на пресслужбата на сръбския президент.

Около храма в почетен караул стояха над 1000 военни и полицаи. Камбаните започнаха да бият при приближаването на президентския кортеж. На стъпалата пред църквата Путин и Вучич бяха посрещнати от патриарх Ириней.

Снимка: БТА

В центъра на Белград на площад Теразие край хотел "Москва" се събраха по-рано голям брой граждани от цяла Сърбия, които в знак на подкрепа към президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич. Хората носят сръбски знамена, плакати със снимки на Путин и Вучич, плакати, на които пише "Сърбия и Русия - вечни партньори", "Сърбите и руснаците - братя завинаги".

Преди началото на разширените консултации с руския президент сръбският държавен глава Александър Вучич заяви, че над 30 000 души са се събрали на централните белградски улици, за да посрещнат руския президент.

Още веднъж благодаря за визитата, уважаеми г-н президент. Днес обстановката е изключителна. Съобщават ми, че вече са се събрали над 30 000 души, макар да има още два часа до пристигането ви /в храма "Свети Сава"/. Но това означава много и показва как се отнася към Вас нашият народ, заяви Вучич. Националната телевизия на Сърбия пряко излъчва от улица Теразие, отбелязва ТАСС.

АП предаде, че хиляди поддръжници на дясната партия на Вучич са докарани с автобуси в столицата Белград, за да се съберат пред църквата "Свети Сава". Критиците на Вучич посочват, че събирането е организирано, за да покаже, че сръбският лидер има много повече привърженици отколкото опоненти, които от декември преминават през същия маршрут, за да настояват за свободни избори и медии. Няколко либерални сръбски правозащитни групи излязоха с декларация в четвъртък, протестирайки срещу възхвалата на авторитарния режим на Владимир Путин, отбелязва АП.

Снимка: БТА

Снимка: БТА