Многонационалната съвместна подготовка "Platinum Lion 18" започна днес и ще се провежда до 10 август на учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

В съвместната подготовка участват до 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника от въоръжените сили на Република България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Темата на съвместната подготовка е "Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност". В хода на учението ще се проведат ротни тактически учения, тактически занятия с бойни стрелби на отбранителна, настъпателна тематика и операции по поддържане на мира.

Планиращ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, а директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Командир на Многонационалния батальон е подполковник Николай Александров, командир на 31-ри механизиран батальон, уточниха от МО.