Причината - заради серията почивни дни апартаментите са празни и обирджиите действат без риск стопаните да ги изненадат.

В жилищен блок в кв. „Дружба”  хората са решили проблема с кражбите, поне отчасти – сложили са решетки навсякъде и така се опитват да блокират достъпа на обирджиите до домовете, съобщи Би Ти Ви.

От полицията обясниха, че се атакуват два типа жилища – апартаменти с по-стар модел врати, които лесно се отварят и жилища с луксозни врати, за които се предполага, че вътре има ценности. Най-често крадците атакуват празните жилища между 9 сутринта и 12 по обяд.

Така влезли и в апартамента на Мая Лозанова.  „Беше професионално влизане, вратата не беше разбита, ключалките не бяха разбити. Просто отключили. Влезли са си спокойно, бяха обърнали къщата, всички документи – каквото има. Златото и пари- това бяха взели”, каза ограбената.

Затова е важно вратата да е здрава, по възможност да се сложи резе, и да се укрепи цялата дограма. Ако ще пътувате, предупредете съседите да наглеждат дома ви.  Ако имате аларми или СОТ - преди тръгване проверете дали са включени.

Съветът е на оперативните работници от полицията, които настояват за анонимност, защото ще следят за обирджии и по празниците.   Властите съветват и ако разполагаме с пари и ценности те да не бъдат оставени без надзор в къщата или в апартамента, а да се ползват трезори.

Под никакъв предлог не канете непознати в дома си - без значение дали са майстори, инкасатори или търговци. В много случаи те работят с крадците и правят предварителен оглед на ценните вещи в апартаментите.  От полицията за пореден път припомнят – не публикувайте в социалните мрежи статуси, че ще пътувате и че ще оставите дома си без надзор за дълго.