Това съобщи пред журналисти директорът на ГДБОП Станимир Флоров, цитиран от БТА.

Акцията, която започна рано тази сутрин, е координирана от Европол и Сикрет сървиз по искане на италианските власти във връзка с организирана престъпна група за трафик на наркотици и крадени от ЕС коли в България. Тя се осъществява в България, Италия и САЩ, като се издирват лица и автомобили, включени в Шенгенската информационна система. Задържани са общо 57 души - всички са български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

45 от тях са арестувани в София, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас, 10 - в държави от Европейския съюз, а двама в САЩ. Около 50 от задържаните имат криминални регистрации за различни престъпления.

По думите на Флоров по-голямата част от европейските заповеди за арест до момента са били отказвани и допусна като вероятна причина затова недостатъчното събрани доказателства от партньорските правоприлагащи органи.

Директорът на ГДБОП обаче изтъкна доброто сътрудничество с италианската полиция и прокуратурата. "Това е една голяма престъпна организация, която е работила на няколко континента", разкри той.

Оплакване от полицейско насилие

По-рано адвокатът на един от задържаните при операцията - Мариана Тодорова се оплака от оказано полицейско насилие над клиента й. Тя заяви, че полицаите в София са застреляли куче на задържания, въпреки че никой от семейството не е оказал съпротива.

Станимир Флоров опроверга твърденията на адвокатката, като заяви, че се е наложило служители от специализирания отряд за борба с тероризма да застрелят едно от кучетата на задържания, тъй като животното се нахвърлило върху тях.

Последна актуализация в 20.09 ч.