По думите й началникът на полицията я извикал и й обяснил, че щом иска обектите й да са охранявани, ще трябва да дари, тъй като горивото на униформените било на свършване: „Тук няма собствено избиране. Доброволно не даваш пари”.

Разказът на жената идва само ден, след като анонимен полицай разказа, че има списък с автомобили на няколко фирми дарителки, които да не бъдат спирани от полицаи.

Не в туби с бензин обаче се изразявало нейното спомоществувателство, а в пари, за които дори й било обяснено, че отиват за банкета на полицията. Всичко това на фона на редовно подписани договори за дарение под формата на гориво. Но макар че те съществуват, оказло се, че не важат пред данъчните.

Дарените средства обаче си стрували, тъй като работата на униформените се променила коренно след него – реагирали по-бързо на сигнал, оказвали помощ – все неща, които би трябвало да вършат по закон и без да се купуват чрез спонсорства.

Практиката давала и други привилегии. Жената била спряна с превишена скорост. След телефонно обаждане и разговор с шефа на местната полиция не се стигнало дори до съставяне на акт.
За още по-голяма сигурност жената купила и два телефона със СИМ-карти на името на своята фирма – за 1250 и 40 лв., и плащала разговорите на ръководството.

Практиката да си плаща жената започва от 2006 година и приключва през 2008 година. Оттогава досега правителството се е сменило, но не и началникът на местното РПУ. И преди е подаван сигнал срещу него, имало е и разследване, но той все още продължава да е на работа.
„Ако беше преди две години, нямаше да се съглася да говоря, но вече нямам бизнес”, казва анонимната дарителка.
По думите й десетки са хората със собствен бизнес в района и при тях липсата на подобен вид обвързвания е почти невъзможна.

Вчера се оказа, че помощите, даренията и други безвъзмездно получени суми от МВР само до 31 март тази година са над 6,5 милиона лева, което е в пъти повече от даренията, които е получила инициативата „Българската Коледа”, която събира пари за болни деца.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не намира за укоримо това, че МВР получава дарения, като увери, че с нищо ведомството не е длъжно на спонсорите си. Той обаче добави, че МВР ще проверява дали наистина има списък с недосегаеми коли.

Последна актуализация в 11, 15 ч.