МВР обяви, че предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза. Предупредителни кодове за обилни валежи са обявени за почти цяла България.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са изпратени писма до областните управители и директорите на дирекциите към ГДПБЗН с информация за предстоящите сериозни метеорологични промени и очаквани валежи и указания за информиране на изпълнителната и местната власт. На териториалните структури на ГДПБЗН е разпоредено стриктно следене на обстановката и повишаване при необходимост на готовността при възникване на извънредни ситуации или за въвеждане на плановете за действия при наводнение, се казва в съобщение на МВР.

НИМХ-МОН обяви за 4 октомври жълт код за валежи от дъжд, след обяд на места с гръмотевици. Прогнозират се количества до 20-30 л/кв. м, на места до 40 л/кв. м за областите: София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В други осем области: Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали, е обявен оранжев код за интензивни валежи от дъжд. Този код предупреждава за опасно време. Възможни са сумарни количества валеж до 40-50 л/кв.м, на отделни места и повече.

С зелен код са единствено северозападните области Видин, Монтана и Враца.

Какво ще е времето в следващите дни

Според прогнозата на НИМХ-МОН за следващото денонощие през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд. През предстоящата нощ по-значителни ще са количествата в планинските райони и по високите полета на Западна България, а през деня - в централните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки. След обяд от северозапад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва. В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, в източните райони: 10°-15°. Максималните температури също ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони. През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България.

Следете прогнозите на Дир.бг