МВР прави специална организация за хората без документи, за да могат да гласуват. Затова в седмицата преди деня на вота - 2 октомври, българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават друг валиден документ, ще получат нов документ, информират от ведомството.

На подалите заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 30 септември, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издаден този документ, всеки трябва да посети полицията в дните от 27 септември до 1 октомври 2022 г. от 8:30 ч. до 17:00 ч. или в деня на вота от 8:30 ч. до 19:00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно на полицията или в областните дирекции, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, припомнят от МВР.