Жестокият побой е извършен на 9 март вечерта, съобщиха Радио Пловдив и Нова телевизия.

93-годишната Дона Чернева си легнала, когато в къщата й влязъл маскиран мъж.

"Беше към 21 часа. Бях си легнала, когато мъжът се хвърли върху мен. И започна да ме бие. Крещеше - давай пенсията!", разказва възрастната жена.

В продължение на близо 2 часа нападателят душил и бил по главата и тялото старицата, за да каже къде крие пенсията си. Накрая намерил и взел 100 лева и си тръгнал.

Пострадалата жена е открита от свой съсед, който се обадил на синовете й в Пловдив и на полицията. Дора Чернева е настанена в пловдивска болница с травми по гърдите, ръцете и лицето.

Аз я заварих стресирана, не можеше въобще да ходи, беше синя, посиняла. Аз, ако бях се върнал, щях да го нарежа, да го изпратя на г-жа Бъчварова да види какво се случва в селата, не да ни тупат от ЕС, че сме първенци. Ние сме последната държава в света”, силно разстроен заяви синът на баба Дора - Иван Чернев, цитиран от bTV.

Кметицата Йовка Аврейска разказа, че в Ръжево Конаре преди 10 години е имало подобен инцидент. Тя призна, че има проблем с уличното осветление, като от общината са й обещали, че той ще бъде разрешен.

Главният секретар на МВР комисар Георги Костов съобщи, че за по-малко от 48 часа извършителите на жестокия побой са задържани. Физическият извършител е 27-годишният рецидивист от село Дълго поле Андон Митев. Той е с излежана присъда за убийство.

През 2007 г. Митев пребил до смърт с кол 85-годишния Ставри Шандански, в чийто дом влязъл да краде. Заради убийството на стареца получил 9 години затвор. Излязъл предсрочно през 2013 г.

Като помагач е действал 32-годишният Георги Лазаров от Ръжево Конаре.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски допълни, че двамата мъже са с криминални прояви от всякакво естество.

Двамата са арестувани вчера около 18 часа. Направили са самопризнания и са показали кладенеца, в който са изхвърлили портфейла на възрастната жена. Завели са полицаите и до мястото, където са се опитали да изгорят маската и ръкавиците, с които е ограбена жената.

След като им бяха повдигнати обвинения, отказаха да дават повече обяснения, посочи зам.-директорът на ОДП Пловдив Георги Георгиев.

Утре съдът ще гледа поискания от прокуратурата постоянен арест за двамата рецидивисти, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.


Това е поредният случай на жесток побой над възрастен човек от крадци.

На 3 ноември 2014 г. 82-годишният Боню и 77-годишната Мавруда Добреви от хасковското село Малко Градище бяха нападнати от трима маскирани мъже. Пенсионерите бяха бити жестоко и заплашени, че ще бъдат разфасовани с моторна резачка, за да дадат на крадците спестените си пари.

94-годишната Емилия Бузова, бивша преподавателка по акордеон, беше нападната на 15 октомври м.г., жестоко бита, душена и затворена в банята на дома си във Видин. От къщата й бяха взети 30 лева, одеяло и дребни електроуреди. Месец по-късно възрастната жена почина. За жестокото нападение бе задържан 42-годишният Петър Петров от Белоградчик, криминално проявен и осъждан.

През януари т.г. трима нападатели нахлуха в дома на възрастно семейство в пловдивското село Голям Чардак. 75-годишният мъж и 70-годишната му съпруга бяха пребити с твърд предмет и оставени в безпомощно състояние.
След като претърсили жилището и не намерили пари и ценни вещи, тримата избягали.