Категорично опровергаваме медийни публикации, в които се казва, че личните документи на граждани са били задържани от "Гранична полиция", докато не заплатят глобите си от пътни нарушения. Това съобщи пресцентърът на МВР след съобщенията вчера за оплаквания на граждани и големи опашки на граничния пункт "Калотина".

МВР заяви днес, че ръководството на "Гранична полиция" е издало указанията за извършване на справки.

Ето какво съобщи още пресцентърът на министерството:

"...След извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД "Гранична полиция" са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата."

"След връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага."

За да се облекчи пътният трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява, отбеляза МВР.

На 16 октомври влезе в действие системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата.