От МВР отговориха на редицата коментари в социалните мрежи и от някои политици, че в близост до необезопасения дрон с боеприпас в Тюленово е имало полицай с цигара.

"Във вътрешния периметър около дрона преди и по време на действията по обезвреждане на снаряда полицейски служители не е имало. Ангажиментът на МВР е бил да се обезпечи външния периметър по недопускане на цивилни граждани в близост", посочиха от пресцентъра на министерството за БНТ

В социалните мрежи се появи видео, заснето от телевизионни камери, в откъс от което се вижда как един от отишлите на мястото за оглед се подхлъзва и пада. Той е облечен в цивилни дрехи, които изглеждат като потник и къси панталони. Друг служител - в униформа, пък е заснет да пуши цигара.

Това стана повод за коментари не само в социалните мрежи, но и на политическо ниво. Критикувано беше и закъснението на действията на Министерството на отбраната - боеприпасът беше обезвреден 11 часа след подаването на сигнала. 

Според лидера на БСП Корнелия Нинова случаят бил "еманация на липсата на държава" и заедно с ИТН и "Възраждане" поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той бе критикуван и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го посъветва през медиите да излиза подготвен, когато говори по важни теми пред обществеността. Повод за думите на Борисов стана изказването на Тагарев, че не е известно откъде е дошла машината. Борисов каза и че не знае у нас всяка седмица да падат дронове, но по-късно Тагарев помоли да бъде цитиран правилно и уточни, че е казал, че "боеприпаси се намират ежеседмично, а до момента не сме намирали дронове". 

Относно критиките за действията на сапьорите той каза: "В крайна сметка дали е по потник и дали е с униформа, ако са спазени всички мерки за безопасност. Не мога да преценя по снимката, която ми показаха, защото беше размазана и не се вижда дали не е бронижилетка. В 11 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Всичко е наред, спазени са всички марки за безопасност".

Пред депутатите в комисията по отбраната министър Тагарев обяви, че все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит край Тюленово, и че не вижда причина да подава оставка.