Днес от кабинета гласуваха за промени в Закона за МВР, които ще бъдат изпратени в Народното събрание и се очаква мнозинството да ги преме.
Със законопроекта се предлага възстановяване на длъжността "главен секретар" като висша професионална длъжност в министерството. Той ще има само един заместник.
През юли миналата година, по времето на Михаил Миков като вътрешен министър, парламентът прие точно обратната промяна - главният секретар на МВР стана генерален комисар. Когато премиерът Бойко Борисов беше в МВР, изпълняваше именно длъжността главен секретар.
В предложения законопроект е заложено и връщането на ГДБОП, която сега е част от Главна дирекция "Криминална полиция". С извеждането й като самостоятелна главна дирекция на пряко подчинение на ръководството на МВР се постига по-висока оперативност в работата й и ясна диференциация на функциите по отношение на останалите оперативно-издирвателни служби на МВР, мотивират се от правителството.
Така се изчиства профила на агенцията и несподелянето на значима оперативна информация вече отпада като пречка в работата, каза вътрешният министър Цветан Цветанов и заяви, че се надява промените да бъдат приети скоро.
Една от другите промени, които предвижда новата власт във вътрешното министерство, и изграждането на звена "Общинска полиция" към кметствата, които ще са на тяхна издръжка. Служителите им ще са извън щатната численост на МВР и ще следят за опазване на обществения ред, охраната на обекти, безопасността на движението и осъществяване на контролната и административнонаказателната дейност на органите на местно самоуправление. Контролът и методическото ръководство върху дейността им обаче ще се осъществява от съответните областни дирекции и районни управления на МВР.
Другата нова главна дирекция, която създава кабинетът, е "Гражданска защита". Създаването й е резултат от преминаването към МВР на функциите по защита при бедствия след закриването на Министерството на извънредните ситуцаии. Към основните структури на МВР се създават и дирекциите "Миграция", "Български документи за самоличност", "Международни проекти" и "Национална система 112". Първите две дирекции в момента са част от ГД "Охранителна полиция" без да осъществяват пряко задачи по опазване на обществения ред, каквато е основната функция на главната дирекция. Като служби за административен контрол върху българските граждани и върху чужденците в България тяхното място е като самостоятелни звена, смятат от правителството.
Дирекция "Международни проекти" получава статут на юридическо лице, за да се гарантира възможността да организира търгове, да контролира разходването на получените от ЕС средства и да извършва мониторинг по всички дейности, свързани с усвояването им.