Вчера при полицейска операция на пътя между брезнишките села Извор и Брезнишки извор били проверени два джипа - „Тойота Форнър” и „Нисан Патрол”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При спирането на автомобилите, водачът на тойотата избягал и са предприети действия за издирването му.

Униформените установили, че в двете коли пътуват 37 чужди граждани, от които 25 деца на възраст от 1 до 12 години. Всички те се представили за граждани на Ирак.

Задържан за 24 часа е водачът на нисана - 40-годишен перничанин. Иззети са и автомобилите с който са превозвани чужденците. Предприети са процесуално-следствени действия за установяване самоличността и произхода на 37-ната, които притежават карти на чужденци.

Срещу задържания шофьор е започнато досъдебно производство за  противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 3 до 10 хиляди лева.

Мъжът е криминално проявен за използване на неистински документи, незаконно притежаване на оръжие и шофиране на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.