София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на журналиста и председател на Сдружение "Глас" в Босилеград Александър Димитров на българо-сръбската граница.

От Министерството на външните работи (МвнР) съобщиха, че са информирани за възникналия проблем на граничния пункт и задържането от сръбските власти на трите книги на български език, които Димитров е носил със себе си на 9 август.

Генералното консулство на страната ни в Ниш е в контакт с журналиста "от момента на задържането му и впоследствие - допускането му на територията на Сърбия, включително за разпоредената от сръбските митнически власти конфискация на книгите".

"Във връзка със случая бяха дадени указания на българското посолство в Белград за предприемане на действия пред Министерството на външните работи на Република Сърбия, за резултатите от които ще информираме в допълнителен порядък", заявяват още от МВнР.

На 9 август повече от пет часа председателят на Сдружения "Глас" бе държан на граничния пункт "Рибарица-Олтоманци". Причината по негови думи е била пренасянето на три книги "Елегия за краището" на бившия генерален консул в Ниш Едвин Сугарев.