Предложенията на Националния оперативен щаб за областите, в които няма потвърдени случаи на коронавирус, предвиждат учебните занятия и занимания в детските заведения да се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Това означава трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, периодично проветряване на помещения, осигуряване на възможности за дезинфекция и миене на ръцете.

Това каза пред журналисти в Министерски съвет генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус. Той участва в извънредното заседание на Съвета по сигурността.

Предвижда се още през първия учебен час да се провежда инструктаж за спазване на лична хигиена, съобразно инструкциите на Министерство на здравеопазването и на СЗО.

"Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика следва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар. По време на учебните занятия бдителността трябва да е повишена", коментира Мутафчийски.

За областите с потвърдени случаи

Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар, като персоналът в учебните заведения трябва да е с повишена бдителност по отношение на деца, учители или помощен персонал, които са с прояви на някакъв вид заболяване, заяви Мутафчийски. Той обясни, че не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение, да се преустановят занятията за 14-дневен срок, гласи една от мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб обясни, че при установени случаи на ученик, преподавател или персонал -съответният човек не може да посещава учебното заведение.

"Решаваща роля в прилагането на тези мерки е здравното министерство и лостовете, с които разполага в лицето на главния санитарен инспектор и РЗИ. Става въпрос за екстремна ситуация, в която всички европейски лидери отчитат, че няма правилни мерки и правилни препоръки. Всички търсят решението", допълни Мутафчийски.

Една от мерките предвижда да не се допускат в учебни заведения ученици, преподаватели и персонал с грипни симптоми, както и в социални заведения.

По думите му става въпрос как да предпазим по-възрастните, тези с хронични заболявания и нисък имунитет.

"Това са рисковите групи. Ако все пак говорим за децата и това, че те не са в рисковата група, въпреки това те могат да пренесат инфекцията", обясни той.

Забранява се и провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците.

По отношение на научните прояви - да се отменят конгреси и конференции. Според Мутафчийски това не е екзотична мярка, а една от първите, които самите научни среди са наложили.

Той подчерта, че областните управи имат правото в зависимост от интензитета на огнищата да наложат мерки. На този етап смятаме, че може да се препоръчат и същите мерки, които са в незаразените области, допълни той.

Освен това се преустановява и провеждането на спортните мероприятия. При невъзможност за отмяна и препланиране, те се провеждат без публика и това важи за квалификации и международни срещи.

По отношение на провеждането на културно-масови прояви на закрито се предвижда ограничаване на присъствието до 250 човека, като се осигури минимално разстояние от един метър между присъстващите. В кината, театрите и другите публични места присъстващите трябва да бъдат поставени през едно свободно и седящо място, трябва да се определи време за дезинфекция на помещенията след всяка прожекция или представление в кината и театрите. По думите на Мутафчийски, това означава, че ще последва разреждане на прожекциите, заради необходимото технологично време, което е необходимо за такава дезинфекция.

Но отношение на културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи. На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

На други публични места на закрито се проветряват помещенията и се прави дезинфекция трикратно на ден, минимум 15 минути, каза Мутафчийски. Той уточни, че са разработени подробни инструкции по отношение на това какви дезинфектанти трябва да се използват и по какъв метод да става това.

Провеждането на спортни мероприятия на закрито трябва да се ограничи до присъствие на 250 души, като се осигури минимално разстояние от един метър между присъстващите или те да бъдат поставени през едно свободно седящо място. При международни спортни прояви, участници от страни, определени като рискови, трябва да са преминали 14-дневна изолация на територията на България. Мутафчийски уточни, че става въпрос за квалификационни състезания, които са в Програмата за квалификация на "Олимпиада 2020" и има отбори, които трябва да пристигнат в България, а те са от рискови дестинации - става дума за отбора на Южна Корея, на Иран и на Италия.

Мутафчийски посочи, че ще бъде оставена възможност на местните власти, областните управи, местните здравни власти от областите, в които няма потвърдени случаи на коронавирус, да вземат някои по-твърди или по-меки решения, но да не се отдалечават от основната философия на препоръчаните мерки.