Заради тях се изви опашка от миряни. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна кожата с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса.

Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди близо 1667 г.

Мощите и копието на иконата пристигнаха вчера в България, носени от игумена на светогорския манастир "Св. Пантелеймон" и монаси.

Под звън от празнични църковни камбани, малко след 9 часа днес, светините бяха посрещнати в "Свети Седмочисленици" от българския патриарх Неофит. 

Вижте снимки >>>

Главата на светеца-лечител се съхранява в руския светогорски манастир „Свети Пантелеймон” и рядко се дава разрешение за изнасянето й от Атон.

Излагането на светините сега не е случайно. На днешния ден православната църква чества паметта на Св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

Св. великомъченик Пантелеймон е лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Стотици миряни, дошли в храм "Свети Седмочисленици" днес, отправят своите молитви за изцеление:

"Аз имах много тежка дископатия и молитвите към него ми помогнаха", разказа жена, наредила се на опашката пред храма.

Друга сподели:

"Любовта към Бога и неговите светии ме накараха да дойда днес тук. Всички християни са отправяли молитви към Свети Панталеймон за изцеление и са получавали неговата помощ, включително и аз".

"Вярата ми ме накара да дойда. Вчера прочетох, че мощите на Свети Панталеймон пристигат тук. Тъй като страдам от едно много тежко счупване и вече трета година не мога да се оправя, дойдох тук да отправя своята молитва към Свети Панталеймон", каза през сълзи жена.

Мощите на светеца лечител ще бъдат изложени за поклонение в храм "Свети Седмочисленици" до 9 часа на 29 юли, след което ще бъдат пренесени последователно в други два столични храма - в "Света Неделя" до 31 юли, а оттам в Руската църква до 1 август, след което ще отпътуват във Враца.
На 2 август светите мощи се връщат в Атон.