Българската асоциация на морските капитани (БАМК) излезе с декларация в подкрепа на моряците от отвлечения в Червено море кораб "Галакси Лийдър".

Председателят на организацията кап. Иван Цонев уточни, че документът е изпратен до президентството, Народното събрание, Министерството на външните работи, предава БТА.

Организацията е пуснала и петиция "Свобода за капитана и екипажа на "Галакси Лийдър", отвлечени от хутите в Йемен". Документът вече е получил подкрепата на над 350 души.

Минаха повече от два месеца от отвличането на кораба, припомни кап. Цонев. Той подчерта, че условията за освобождаването на моряците са чисто политически, а екипажът няма никаква вина за напрежението в Близкия Изток.

Ние искаме българските институции да кажат какво се прави за освобождаването на моряците, а не да се говори само за "тиха дипломация", посочи Цонев. Той подчерта, че обществеността няма никаква представа какво става и уточни, че членовете на БАМК са загрижени както за съдбата на колегите си на кораба, така и за тревогите, които изживяват техните близки.

Получихме покана от президентството за среща през следващата седмица, разказа кап. Цонев.

По думите му на нея, освен че ще търсят достоверна информация за действията на българските власти за освобождаването на моряците, членовете на БАМК ще предложат и своята помощ за разрешаването на проблема.

Българи са в състава на ръководствата на международни организации и при нужда могат да окажат съдействие, обясни Цонев.