Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпитния вариант от Националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас, който се проведе днес. Можете да ги видите ТУК.

Около 52 000 десетокласници и близо 60 000 седмокласници се явиха на изпити днес. Учениците от 10-и клас се явиха за първи път на Национално външно оценяване, а тези в 7-и клас по традиция чрез този изпит влизат в гимназиите.

Вариант 1 от два възможни обаче беше изтеглен в просветното министерство за седмокласниците. Изпитът продължи два часа и половина и включваше тест от 25 въпроса и преразказ върху неизучавана творба. Падна се разказът "Череши" от Захари Карабашлиев, което зарадва повечето ученици. 

Десетокласниците имаха час и половина за тест от 23 въпроса. Вариант за изпита в Министерството на образованието не беше теглен, тъй като той бе само един.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас - 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.