България осъжда остро терористичния акт на "Хамас" и застава категорично зад Израел. Това послание отправиха президента Румен Радев, председателя на НС Росен Желязков, вицепремиера Мария Габриел и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, които се включиха в Молитва за мир в Софийската синагога.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Всички изразиха мнението, че Израел има право да отговори с всички средства, разрешени от международното право. От изключителна важност е заложниците, държани от терористите, максимално бързо да бъдат освободени, смятат представителите на различните власти в България. Те изразиха надежда, че конфликтът няма да се разрасне в целия регион.

На молитвата присъстваха министри, народни представители, посланици и представители на еврейската общност в България.

Снимка: Bulphoto

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви, каза президентът Румен Радев. По думите му сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство са отприщили вълна от гняв и възмущение по целия свят.

Президентът Румен Радев

Снимка: БТА

Радев изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. И най-важното, искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави, добави държавният глава.

България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани, заяви президентът. По думите му винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми. Той отбеляза, че терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза.

Снимка: Bulphoto

Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва и в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ, посочи Радев. Той добави, че България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят - човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта и този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история, каза той. Според Радев по същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита.

Снимка: Bulphoto

Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка жестокост и агресия и заедно с това расте и убеждението, че насилието, отприщено от "Хамас", може да отвори вратата за постигане на устойчив и справедлив мир, който да води към зачитане на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и на Палестина да живеят в мир, и, разбира се, към стремежа на цялата международна общност, включително и България, защото няма друг път към бъдещето освен мира, каза Радев.

По думите му това иска обединените усилия на хората, които вярват, че животът е висшата човешка ценност. Затова аз вярвам, че нашата обща молитва, на всички нас, които вярваме в тази ценност, ще бъде чута, добави президентът.

Осъждаме по най-категоричен начин бруталните терористични атаки на "Хамас" в Израел. Искрени съболезнования за жертвите и техните семейства, заяви и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Външният министър Мария Габриел

Снимка: Bulphoto

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изтъкна, че за българския народ - еврейският е братски.

Ние, българите, наричаме много народи приятелски - такава е нашата, изкована с хилядолетия, ценностна система, но еврейският народ за нас, българите, е братски, добави Желязков.

Росен Желязков

Снимка: БТА

Той припомни, че Народното събрание прие декларация в подкрепа на Израел. По думите му това не е обикновен политически акт на солидарност, а човешка подкрепа. Скърбим за нашите братя и сестри днес, на този ден на траур и се молим за душите на загиналите, на живите, за всички, които ще проведат справедливата битка срещу тероризма, каза председателят на парламента.

Седми октомври ще остане в историята не като поредния, за съжаление, акт на терор, ще остане като онова най-зловещо изражение на библейската хилядолетна борба между доброто и злото, заяви той. Много ясно изразяваме нашата солидарност и съпричастност, не само с болката и страданието на нашите братя и сестри, изразяваме нашето разбиране, зов за легитимен отговор на тази непредизвикана агресия. Отговор, който не е просто регионален сблъсък, това е този отговор, който трябва да възстанови човешкия баланс от борбата между борбата на доброто и злото. Онзи отговор, с който трябва да покажем на света, че тероризмът няма място в нашия живот - не само, защото е въпрос на възмездие, а защото е въпрос на справедливост, а справедливостта - това е сбъдването на доброто върху злото, коментира още Росен Желязков.