От днес дневната и нощната карта за всички линии на градския транспорт вече могат да се купят и ползват чрез мобилен телефон. Нужно е само да се регистрирате с Ваш имейл на sofia.mpass.bg, съобщават от Столичната община.

След регистрацията влизате в сайта, където виждате двете опции за закупуване на избраната от Вас карта - или чрез дебитна/кредитна карта, или чрез смс към мобилния оператор.

След това ще получите защитен QR код, който е Вашата карта.

За да влезете в метрото е необходимо да го сканирате на входа за перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора.

Снимка: Столична община

Първите 1000 карти закупени със смс днес ще бъдат безплатни за гражданите.

Важно е да знаете, че при купуването на карта със смс заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, но очакваме до няколко седмици да се включат и другите.

За плащане с кредитна или дебитна карта няма значение коя е банката издател и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете).

Карта можете да закупите непосредствено преди да ползвате градския транспорт - нужни са 45 секунди за валидиране. Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.

С тези нови начини на купуване на карти имате нужда само от мобилен телефон и това Ви спестява време да търсите пункт или търговец за продажба на карти.

Снимка: Столична община