Серия сигнали на строителни предприемачи в "Младост" са довели до разследването и ареста на кмета Десислава Иванчева. Те не могат да коментират в детайли схемата заради следствената тайна.

"Аз съм част от разследването. И потвърждавам напълно думите на прокурора за това как множество предприемачи са изнудвани от Иванчева - чрез схемата - задържаме ти документите в преписката, държим я в кабинета на кмета и няма да се придвижи, ако не направиш едно или друго, което тя иска", разказа пред bTV един от тях.

bTV Media Group

Сигнали срещу Иванчева са подавали и големи строителни фирми, и по-дребни инвеститори. Арестът обаче дошъл след като един от бизнесмените се съгласил да даде 70 хиляди евро за контролиран от службите подкуп.

Човекът е бизнесмен, теглил е кредити, има тези пари и иска да прави честен бизнес, защото има по-друго мислене. Той не приема това мислене, че трябва да дава подкупи, за да му се свърши работата", разказа председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Версията, че парите са подхвърлени в колата на Иванчева е несериозна, твърдят от прокуратурата. "От няколко дни получавам обаждания от мои приятели, които на шега питат - да им кажа къде слагат по 70 хил. евро, за да си оставят и те колите. Казаха, че може да си приготвят и кашончета, за да им ги сложат", каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Официална фейсбук страница

Главният прокуроро Сотир Цацаров коментира от Рим изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева, която преди дни по повод ареста на Иванчева каза, че "малко се прехвърлиха границите".

"Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите - а точните думи бяха "прехвърлиха се границите" - са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството, отбеляза главният прокурор Сотир Цацаров.