Аптеки у нас затварят временно и отказват да работят с граждани, като обясняват това с проверките на МВР и прокуратурата. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов пред БНР.

"Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят", каза той.

Маринов допълни, че е провел конферентен разговор с вътрешните министри на държавите от ЕС за блокираните товарни камиони по границите.

"Основният проблем, който касае абсолютно всички, е това, че има блокиране на доставките, на движението на товарния транспорт и на организирания пътнически транспорт. Ако при организирания пътнически транспорт тенденцията е да приключи, защото е важно да няма движение на хора, товарният няма как да приключи, защото ще спрат икономиките и доставките за борба със заразата", каза министърът.

Вече има затворена аптека в столицата заради проверките на МВР и прокуратурата дали се продават лекарства без рецепта.

"Проверките на МВР по аптеките са репресия спрямо колегите ми, които са готови да затворят", каза пред БНР председателят на Асоциацията на аптекарите в България Николай Костов.

"Няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен, коментира още той. - Точно в този момент, когато всички са безкрайно натоварени, изнервени, изморени, само проверки ни липсваха. И някои от колегите искат да затварят аптеки, други искат да протестират, защото чувстват, че това е несправедливо. Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало."

Министърът на правосъдието пък е преустановил временно всички процедури по приемането и регистрирането на документи, както и провеждането на интервюта за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство, съобщават от правосъдното министерство.

Заповедта е подписана на 16 март, а мярката ще действа до 13 април, когато изтича първоначалният обявен срок на извънредното положение, въведено в цялата страна заради разпространението на коронавируса. До тогава в гишетата в приемните помещения на дирекция "Българско гражданство" документи няма да се приемат.

Лицата, които имат направена електронна резервация за подаване на документи и провеждане на интервю през периода 17.03.2020г. - 13.04.2020г., могат да направят нова електронна резервация след изтичане на съответната дата, съобразно графика в автоматизираната информационна система на дирекция "Българско гражданство" или да подават документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство чрез дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Преустановява се и издаването на удостоверения в изпълнение на указ на Вицепрезидента на Република България за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство.

Приемането и регистрирането на допълнителни документи към вече образувани преписки и приемането и регистрирането на други писмени документи продължава да се извършва на гишетата на дирекция "Българско гражданство" при режим на достъп и обслужване на по един гражданин в приемните помещения.

Преустановяват се заседанията на Съвета по гражданството при Министерството на правосъдието до края на обявеното извънредно положение.

Припомняме, че 67 са вече заразените с коронавирус у нас.