Издирваният в Стара планина турист, който бе открит мъртъв вчера следобяд, е 26-годишният лекар от столичната Александровска болница - д-р Марио Шкодров, съобщиха от лечебното заведение.

Над 30 планински спасители търсиха младия лекар два дни в планината по билото между хижа "Добрила" и хижа "Амбарица", при видимост до 40 метра и бурен вятър. Последният контакт с д-р Шкодров бил около 19 часа на 10 декември.

"На път за хижа Амбарица, където е редовен посетител и познава района, в отлична физическа форма, Марио попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно", написаха във Фейсбук от екипа на хижата.

От Александровска болница съобщиха, че в неделя - 16 декември д-р Шкодров е трябвало да навърши 27 години.

"Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет - София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е "Спешната медицина", въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти участва доброволно и безвъзмездно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, организирани от Фондация "Направи добро - Александровска" и партньори.

От тази година, младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро…. Горди сме, че имахме честта да го познаваме!", написаха още от екипа на лечебното заведение.