Няма изискване по закон глоби от КАТ да бъдат плащани на място на граничните пунктове, когато се установи, че водачите имат висящи фишове или актове за нарушения. Това се казва в отговор на министъра вътрешните работи Калин Стоянов до депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

Поводът за запитването на Мирчев са оплаквания от шофьори, че служители на МВР на граничните пунктове ги спират заради неплатени пътни глоби.

Според Мирчев законът е категоричен, че не съществува изискване за погасяване на глоби при пътуване, но много водачи изпитват затруднения при преминаването на границите заради това, че от тях се е изисквало да платят на място. Имало случаи, в които документите им били неправомерно задържани.

"В разпоредбите на Закона за движението по пътищата не съществува правно основание за принуждаване на гражданите да заплатят дължимите глоби, за задържане на документите им или за възпрепятстване преминаването им през границите на Република България в случай, че глобите не бъдат заплатени," се посочва в официалния отговор на министъра до депутата.

"В закона ясно се казва, че при липса на интензивен трафик, има изискване за връчване на неполучени наказателни постановления и фишове от страна на шофьори, преминаващи границата. Не съществува обаче изискване за задължителното им плащане на място в момента на получаване на документите за глобите."

В отговора си министър Стоянов допълва, че за гражданите, които желаят да заплатят на място, има осигурен пос терминал, но не става ясно дали съществува практика, която противоречи на закона.

Според министъра в периода от 1 януари 2022 г. към настоящия момент в министерството са постъпили едва 3 сигнала от граждани, свързани с извършени проверки на границата. Два от тях са за нежелание на лицата да им бъде връчен фиш, а третият - твърдение за незаконно отнет документ за самоличност. Стоянов уточнява, че след проверка, сигналите са счетени за неоснователни.

В писмото се казва още, че МВР предприема всички необходими мерки за ефективно противодействие на незаконни действия от служителите на ведомството. Гражданите обаче продължават да имат затруднения при преминаване на границата ни, а проверки за това липсват.

 

В края на миналата година МВР и премиерът Николай Денков съобщиха, че на граничните пунктове гражданите могат да бъдат уведомявани, че имат неплатени глоби - без от това да следва искане за плащане или някаква санкция. Самият Денков изрично каза тогава, че полицията няма да задържа личните документи на шофьорите, а става дума само за уведомление за налични фишове или актове за нарушения на пътните правила.

Според Мирчев има сигнали, че граничните полицаи изисквали и плащане на място на закъснели глоби. От МВР обаче заявиха, че никой не е принуждаван със сила, а сигналите за образували се опашки, които вероятно са предизвикали напрежение на гранични пунктове, са били заради шофьори, които сами са поискали да платят глобите си веднага.