След близо 9 часа престой на сръбско-унгарската граница (ГКПП Хоргош-Рьоске), малко преди 12.00 часа няколкото български автобуса бяха приоритетно пропуснати да преминат на унгарска територия и да продължат по пътя си към Виена, съобщи БНР.

Българите престояваха заради засилени проверки от страна на властите в Унгария и потърсиха съдействие от посолството ни в Будапеща.

От изявление на МВнР за БТА се разбра, че трафикът е засилен заради новогодишните празници и заради без това затегнатия режим на преминаване на границите.

Автобусите ни са потеглили с предимство, каза пред националното радио една от потърпевшите Елеонора Стойкова.

От МВнР съветват превозвачите предварително да уведомяват туристите за натовареността на пунктовете, през които се преминава и да подсигуряват храна и вода в случаите на дълъг престой.

По информация на БНТ от по-рано на границата изчакват около 25 автобуса, сред които 3 български. МВнР уточни, че автобусите с български граждани са два.

След разговор с посолството на България в Унгария те са получили информация, че причината за забавянето са извършваните от властите проверки за незаконно преминаващи мигранти. 

Междувременно БТА съобщи по информация на МВнР, че консулът на България в Будапеща предупреждава за интензивен трафик на сръбско-унгарската граница във връзка с предстоящите новогодишни празници и засилен контрол от компетентните гранични власти, което води до необходимост от по-дълго от обичайното изчакване.

В рамките на днешния ден на граничния пункт ГКПП Хоргош-Рьоске е имало струпване на 25 автобуса, два от които с български граждани. След неговата намеса последните вече са проверени и са продължили своето пътуване. 

МВнР съветва българските граждани по време на пътувания около новогодишните празници, когато се наблюдава засилен сухопътен трафик, да се информират своевременно преди предприемането на пътуването и да използват алтернативни маршрути и ГКПП за преминаване.