"Имахме притеснения от безредици. Категорично имаше нужда от такива драконовски мерки за сигурност. Ние трябва да покажем, че сме правова държава, която е способна да поддържа реда на своята територия, която е способна да организира цивилизовано протичане на такива събития, да не допуска ексцесии и да покажем, че за разлика от други държави в България правонарушенията не се търпят." Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира обществения ред в Благоевград по време на откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапацаров" и протеста на ВМРО по същото време.

Министърът бе в града и лично следеше ситуацията. До сблъсъци между протестиращи и организатори на откриването на клуба не се стигна, въпреки размяната на реплики.

По повод антибългарските изказвания от част от македонистите, министърът коментира, че "всеки има право да изразява мнението си в рамките на закона".

"Това, което ще направим е да прилагаме закона. Оттам нататък политическите послания ще бъдат направени по подходящ начин от българската държава.

Нашата задача днес бе да опазим обществения ред. След това ще използваме всички механизми на правото и политиката", допълни Демерджиев и похвали полицаите, които "действат изключително професионално".

Македонският клуб в Благоевград бе открит при засилена полицейска охрана в целия град и на фона на протест срещу откриването му, организиран от ВМРО пред паметника на Гоце Делчев.

Инициативата за създаване на клуба е на частна организация, която смята, че македонците в България са "угнетени" и се бори за техните права.

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора - македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос",  каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който присъства на откриването на македонски културен център "Никола Вапцаров" в Благоевград.

"Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България", продължи Мицкоски.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: "Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България", попита той.

"Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб", каза още Мицкоски.

Във връзка с името на македонския клуб у нас каза, че също може да представи роднини на Никола Вапцаров, както и негови писания, в които завява, че е македонец.

Инициативата за клуба е частна, посочиха организаторите.

Един от инициаторите- Атанас Мазнев, каза, че клубът цели да създава мостове. Той посочи, че организация в Торонто (Канада) финансира неговото откриване.

На събитието присъстваха още Миле Бошняковски - генерален секретар на кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и лидерът на "Левица" Димитър Апасиев от РСМ.

Преди официалното откриване съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки подреди пред македонския клуб изложба със снимки на четите на ВМРО и на личности, свързани с организацията. А жители на града пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред клуба с възгласи "предател, боклук!" и "Македония е българска!", както и "Сърбия ви плаща!".

По време на официалната церемония протестиращи поставиха тонколона, от която звучаха патриотични песни.  Тук бе и племенникът на Никола Вапцаров, който носеше със себе си книга, в която Вапцаров е написал собственоръчно, че е българин и родителите му също са българи.

След освещаване на куба, с шествие делегацията от Република Северна Македония и инициаторите за откриване на клуба се отправиха към паметника на Димитър Благоев, където поднесоха цветя.

Във връзка с откриването на клуба, пред паметника на Гоце Делчев ВМРО - БНД организираха протест. След размяна на реплики, делегацията от Република Северна Македония постави венци на няколко метра от паметника на революционера, след което се отправи към мемориала на Делчевия род в храм "Въведение Богородично" в благоевградския квартал "Вароша", с което официално обявената част на днешното събитие приключи.