Очакваме пикът на грипната епидемия в страната да бъде през следващата седмицата. Това каза при посещението си във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той добави, че в края на следващата и началото на по-следващата седмица заболеваемостта ще бъде преодоляна, а броят на болните ще започне да намалява.

"Надявам се прогнозите ни да се сбъднат, защото тази година доста продължи грипната епидемия", коментира министърът.

И област Враца обяви грипна епидемия днес като решението влиза в сила от 28 януари.

От днес в София е сила грипната епидемия. Училищата са затворени до следващия понеделник - или от 28 януари до 4 февруари включително. Към това се добавя и 5 февруари, когато е междусрочната ваканция и така първият учебен ден ще бъде на 6. Областите Благоевград и Кюстендил също са в грипна епидемия. До второ нареждане в тези области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Обявената грипна епидемия в Ямболска област продължава до 31 януари включително, но учебните занимания ще бъдат възстановени от утре. Решението е взето на днешното заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и с острите респираторни заболявания, след регистриран лек спад на заболеваемостта през миналата седмица от 338 на 325 души на 10 000 население.

В предгрипна обстановка е област Търговище.

В над 1370 училища и детски градини днес са преустановени учебните занятия, съобщиха от МОН.

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст.

"Тази грипна епидемия като заболеваемост и като интензитет не е много по-различна, дори е малко по-слабо интензивна в сравнение с миналата година, но поради специфичните характеристики на вируса се засягат по-различни възрастови групи. Не, както винаги казваме, хората над 65-годишна възраст, а по-скоро активната и детската възраст",посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистите съветват при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Самолечението крие риск за развитие на сериозно усложнение.