Бившият здравен министър Мими Виткова изказа разочарование, че ваксините срещу коронавируса не са се оказали това оръжие срещу заразата, което сме очаквали.

"За съжаление ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото. Тоест - ние очаквахме, че когато си ваксиниран, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са вече повсеместни, че ваксините тепърва трябва да се доработват", коментира тя по Нова телевизия по повод факта, че много от имунизираните се разболяват.

По думите ѝ проблемите около пандемията с коронавируса са много и са предизвикателство пред медицинската наука. "Тепърва възниква въпросът, особено в Америка, за произхода на вируса. Там все още нямаме отговор. Връщаме се в началото на пандемията", уточни Виткова.

"Без лекарство, а само с ваксини няма да минем. Ние решихме, че това не е толкова важно, но предстои да бъде изяснено", категорична беше д-р Мими Виткова.

"Досега нямахме толкова болни деца. Това, че се запазва броят на хоспитализираните, потвърждава, че сме във фазата "Омикрон". Дано да продължи така, за да може да издържи здравната система", изрази надежда здравната експертка.

Д-р Виткова посочи, че проблемът относно мерките, които да се предприемат при децата, сега е голям.

"Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда страшно много. Продължителните и късните последствия от това, че образованието не е на необходимото ниво тепърва предстои да ги видим", допълни тя. И уточни, че идеята на МОН да се търси баланс в някои региони не е възможна заради ръста на заболеваемостта.

Относно COVID мерките бившият здравен министър каза, че в целият свят те са нестандартни.

По думите ѝ проблемът със заведенията в свързан основно с посетителите, а не с персонала, който е ваксиниран.

"Това, че ресторантьорите са ваксинирани - в същото време проблемът е какви са техните посетители. И особено сега, в Омикрон, виждаме, че боледуват ваксинирани и неваксинирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания", допълни тя.

По повод отпадането на зеления сертификат при 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивните легла, Мими Виткова коментира: "Някои страни вече го направиха. Нека да видим дали ще стигнем 60% - далеч сме още", завърши Виткова.