Бих се въздържал да коментирам подобни разкрития, които биха могли да бъдат автентични, но може и да не са. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV бившият министър на финансите Милен Велчев по повод публикуваните от Васил Божков скрийшотове на чатове, за които бизнесменът твърди, че са с финансовия министър Владислав Горанов. Велчев уточни, че участието му в предаването е по друга тема и няма намерение да коментира тази. 

Аз не съм имал подобни комуникации с Васил Божков в битността ми на финансов министър, но не бих хвърлял камъни в чуждата градина, защото не знам дали и другите колеги са имали, каза още Велчев.

Той посочи, че когато е бил финансов министър се е срещал официално с Божков.

По думите му подобна кореспонденция, между хазартен бизнесмен и министър, е смущаваща, но все пак комуникация между държавата и частния сектор е необходима. "Напълно естествено е Васил Божков да се опита да се защити, аз не мога да коментирам до колко са основателни неговите обвинения, но сами по себе си са сериозни", допълни той.

Бившият финансов министър посочи, че не подкрепя решението на правителството да се намали ДДС от 20% на 9% за заведенията и развлекателния бранш. Той обясни, че това действие може да е вредно за икономиката и данъчната система.

"От една страна това може да помогне за сериозни злоупотреби и загуба на данъци в големи размери. От друга страна, да отвори Кутията на Пандора и да направи невъзможно оказването на подобни данъчни привилегии за други браншове", разясни Велчев.

По думите му едва ли ще има финансист, който да подкрепи подобна промяна, като допълни, че най-вероятно на тази позиция е и финансовият министър Владислав Горанов.

Според него излизането от кризата ще започне, когато има яснота за здравната криза.

Ако кризата се проточи, диференцирането на мярката 60 на 40 трябва да бъде по браншове, смята Велчев, тъй като не е оправдано всички да ползват такова голямо облекчение, особено ако тя бъде променена на 80 на 20. Велчев смята, че мярката трябва да е по-щедра спрямо най- пострадалите браншове.