В правото има едно правило - форсмажор, на български се превежда непреодолима сила. Може в закона да се запише, че слънцето ще изгрява от запад, но то не може да изгрява от запад. Тоест категорично българска фирма, не само нашата, не може да изработи тези машини - никога не е правила такова нещо, няма и как да го направи. Това каза пред OFFNews Михаил Константинов - председателят на Управителния съвет на държавното дружество "Информационно обслужване" АД, на организирана от него национална конференция на тема "Изборни системи".

Коментарът му бе във връзка с предложените от депутати от управляващата коалиция промени в Изборния кодекс, които ограничават машинното гласуване и отлагат за неопределено време въвеждането на електронно такова.

В законопроекта на ГЕРБ и "Обединените патриоти" е записано и името на конкретна фирма, която ще трябва да се грижи за осигуряването на машините за гласуване - това е именно "Информационно обслужване" АД.

Според депутати от опозицията това е правен абсурд. Вносителите обаче мотивират записването на конкретна фирма в закона с това, че по този начин няма да се създават предпоставки за изкривяване на изборния резултат.

Въпреки че според законопроекта дружеството ще изработва машините, според Михаил Константинов това не е възможно.

"Има фирми, които произвеждат машини - ако държавата иска такъв вид гласуване, да ги купи и да ги разпространи. "Информационно обслужване" е фирма, която изнася софтуер. Представете си, сега сте добър програмист и някой идва и ви хвърля една група елементи и детайли и ви дава един поялник. И ви казва да сглобите айфон", коментира Константинов.

По негови думи българските специалисти биха могли да се погрижат за софтуера, тъй като машините са лесно програмируеми. Според него обаче изцяло друг въпрос е и дали изобщо има нужда от въвеждане на машинно гласуване.

"Изборите са въпрос на доверие, а машинното гласуване не би повишило доверието на обществото в процеса", заяви Константинов.

По негови думи има редица проблеми с машинното гласуване, което е и причината да няма държава в Европа, в която то да се практикува.

"Холандия доскоро гласуваше 100% с машини - изхвърли ги всичките. Един холандски буден избирател си паркира автомобила пред една секция и в момента, в който приключи изборният ден, публикува в личния си блог как е гласувал избирател N1, N2, N3, като каза, че засега ги публикува по номера, но може да ги публикува и по име и фамилия. Тоест той показва, че тайна на вота няма, тъй като вълните, които излъчват тъч скрийновете, са неекранируеми", коментира Константинов.

Експертът е не по-малко скептичен и към скорошното въвеждане на дистанционното електронно гласуване. Според него то със сигурност ще навлезе рано или късно, но моментът не е подходящ, тъй като няма доверие в тази технология нито в САЩ, нито в Европа.

По думите на Константинов честите проблеми с български сайтове на правителството като този на Търговския регистър също забавят процеса.

"Забележете, тук не е важно дали манипулация ще се случи, или не. Важното е да се каже, че се е случило, и доверието отива на кино", добави Константинов.

Той обаче вижда бъдеще за блокчейн технологиите за гласуване в България. Според него блокчейн е много по-надеждна от обикновената интернет технология.

"След като 3000 вида криптовалути в момента са базирани върху блокчейн технология, то тя е доста по-сигурна от обикновената интернет технология, така че и там има перспективи. В щата Вирджиния и в Сиера Леоне, в Африка, гласуват така. Южна Корея се кани да въведе блокчейн технологии за гласуване. Твърде рано е, но всичко е възможно един ден", завършва той.