Медиците от УМБАЛСМ "Пирогов" прекратяват протестните си действия. Решението е взето от ръководството на спешната болница след вчерашната среща, организирана от Българския лекарски съюз, между служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, началници на комплекси в "Пирогов" и синдикати от болницата, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Страните, след дебати, стигнаха до изводите:

  1. Изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.
  2. Установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи.
  3. .Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ"Пирогов".
  4. Страните се обединиха около факта,че е необходима здравна реформа, с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения.

След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите, синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия, пишат още от "Пирогов".

Вчера следобед представители на синдикатите от лечебното заведение се срещнаха със здравния министър Стойчо Кацаров. След срещата обявиха, че са се споразумели да се прегледат отново резултатите от проверката на Здравната каса. Бяха разменени взаимни извинения за тона от изминалите дни между двете институции. Въпреки това протестите продължават.  

Същевременно бившият директор проф. Асен Балтов беше приет в интензивното отделение на болницата, където остава под наблюдение в интензивното отделение на Клиниката по кардиология на болницата. Снощи той е постъпил там с тежка хипертонична криза. Състоянието му на този етап е овладяно, но изисква наблюдение в болнична среда, съобщиха от здравното заведение.