Медицинските сестри излязоха на протест пред Здравната каса с настояване да участват в преговорите за рамковия договор за догодина, съобщи bTV.

 

По закон тези преговори се водят между лекарския съюз и Здравната каса - за медицинските дейности, и между зъболекарския съюз и НЗОК за денталните дейности.

Това е договорът, с който се определят правилата, по които касата осъществява плащанията.

Около обяд приключи срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК - д-р Дечо Дечев.

"Единственото нещо, което разбрахме, че той няма много правомощия, с които да ни съдейства, но ни насочи към надзора на Здравната каса - към участниците, които биха могли да ни поканят да присъстваме и ние на договарянето", коментира в ефира на bTV Мая Илиева.

Тя посочи, че в преговорите в момента единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, което означава, че това са само лекари, без представител на другите регистрираните професии - участници в здравеопазването.

Сестрите настояват в рамковия договор да бъдат фиксирани минимални основни заплати и доплащания. Както и да има изисквания колко медицински специалисти ще обслужват пациентите.

Рамковите договори трябва да бъдат приети до края на тази година, за да влязат в сила от следващата.