Медицински сестри се събраха на протест пред здравното министерство, организиран от Синдиката на българските медицински специалисти. Исканията им са за по-достойно заплащане на труда им и привличането на нови кадри в болниците

Около 12 часа няколко от медицинските специалисти бяха поканени на среща при заместник-министъра по здравеопазването д-р Тома Томов. По-рано протестиращите подадоха исканията си в администрацията на министерството.

Няколко са основните искания на специалистите по здравни грижи. А именно - заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Искат с наредба да се определи къде и колко сестри има нужда. Според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

Снимка: БТА

"Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни...", каза председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева пред БНР.

Снимка: БТА

По думите й преди време е имало среща между представители на синдиката и заместник-министър на здравеопазването, която е останала без резултат. Колективният трудов договор (КТД), който е от 2018 год., не се спазва, допълни още Илиева.

По думите й от 10 месеца те се опитват в МБАЛ Бургас да договорят по-добро заплащане, но работодателят не е задължен да разпише КТД. Там преговорите са проформа и няма подобрение за работещите там.

"Основните заплати в МБАЛ Бургас на сестрите са 850 лв, срещу 8000 лв. заплата на месец на директора на болницата", каза още Илиева.

Снимка: БТА

Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. Предлагат една медицинска сестра да се грижи за не повече от двама пациенти, настанени в реанимация, като работното им време да е 7 часа.

Искат и промяна в заплащането на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Според тях надницата трябва да е поне 3 лв. на час.  Очакват също и да получават купони за храна.

Те искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

Протестът е планиран до 14:00 часа