Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центрове за спешна медицинска помощ в страната за кратко време блокираха Орлов мост в София. Те се включиха в автошествие в знак на протест заради ниските си възнаграждения. Това става в Деня на българския лекар и по време на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

В София са медицински служители и работници от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и др.

Тази сутрин недоволстващите се събраха пред сградата на Българската народна банка (БНБ), а след това се преместиха пред Народното събрание, където поискаха среща с депутатите.

Лидерът на синдикат "Защита" Красимир Митов обясни, че освен достойно заплащане, те искат по-добри условия на труд, категоризация на труда на медиците, настояваме тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната, предаде БТА .

Митов посочи, че ако днес депутатите не излязат да говорят с протестиращите, в 13:00 ч. ще бъде организирано автошествие в центъра на София, както и се случи.

Синдикът изрази очакванията на протестиращите за трайно решение на проблема със заплащането на труда на работещите в центровете за спешна помощ, а не само до края на годината.

"Искаме днес да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са загубили доверие в тях, въпреки че всички казаха, че ще подкрепят нашите искания, каза Митов в отговор на въпрос защо протестът е днес, след като Народното събрание все още не е започнало работа и няма одобрен държавен бюджет за следващата година. Този път няма да се откажем от исканията си", увери Митов.

Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще направим палатков лагер до приемане на исканията ни, допълни той.

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев каза тогава, че с тези средства ще бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите - с 400 лв., медицинските сестри - с 350 лв., парамедиците - със 170 лв., шофьорите на линейки - с около 150 лв. , каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.