Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) във Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново" ЕАД във връзка с разменените бебета в лечебното заведение. 

Заради пропуските ще бъдат санкционирани поне четирима медици от болницата. Те подлежат на административни наказания, след като приключи работата по случая, съобщи Оля Василева, държавен инспектор в "Медицински надзор", част от комисията, извършила проверката в АГ болница "Шейново".

Става въпрос за главната акушерка, старшите акушерки и началника на отделението по неонатология в "Шейново".

Пред медиите изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов призна, че контролът не е бил достатъчен.

Но не можа да каже конкретно как точно е станала размяната на бебетата, нито какво точно са записали видеокамерите в родилното отделение. По думите му всичко това е предмет на разследването на прокуратурата. 

"Сменени са, точно как, ние не можем да кажем, има следствени органи. Ние не можем това да го направим, това не е в нашите правомощия. Безспорно има и човешка грешка, има недостатъчен контрол, който трябва да бъде осъществен", коментира Коларов.

"Някъде не е установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дават на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е проверена тази сверка", добави неонатологът, цитиран от БТА.

Той припомни, че в момента тече проверка във всички АГ-отделения, които са над 130 в страната. Тя се извършва по разпореждане на здравния министър и впоследствие ще се въведе надзор за минимизиране на рисковете за подобни случаи за в бъдеще. Нашата задача е превенцията, увери лекарят.

"Всичко онова, което видим, повярвайте ми, няма да бъде спестено", категоричен е проф. Коларов.

Фидел Косев, заместник-изпълнителен директор на "Медицински надзор", обясни, че екипът, който извършва проверката, е напълно независим. "Тези текстове, които са нарушени, засягат организацията, реда на вписване, на прием на родилките, реда за обслужване на новородените и на изписване на новородените. В тези елементи са открити нарушения", добави той.

Проверката на "Медицински надзор" е осъществена в периода 21 декември 2022 г. и 4 януари 2023 г. Изготвен е констативен протокол, в който са отразени пропуски и неточности, както и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, заради които ще бъдат образувани актове за административни нарушения.

Междувременно в края на миналата седмица беше оповестено, че и вторият ДНК-тест е потвърдил размяната на бебетата и факта, че те не се намират при биологичните си родители. Появи се и информация, че двете майки са се разбрали да си разменят новородените, но този път вече по правилния начин.

Това беше и първият случай на размяна на бебета в страната, за който става публично известно.