Това обяви заместник-председателят на работната група Радомир Чолаков по време на публичната дискусия в Министерския съвет по новия медиен закон. В дискусията, която започна вчера, участват членовете на работната група, създадена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, представители на медии, съсловни и неправителствени организации.

Идеята за за сливане на БНТ и БНР под общо ръководство се обсъжда като вид антикризисна мярка. Според експерти сливането на двете държавни медии не може да се случи толкова бързо, най-малкото заради различни бюджети и имущество. Сега за пример се дава моделът на Би Ти Ви и Про.БГ, чиито собственик СМЕ управлява двете медии, но запазва конкуренцията между тях. Дори в аргументите присъства и моделът на ВАЦ в България, който също събира рекламата и разходите, но продуктите му на сергията са конкуренти.

Всички изказали се участници в дискусията се обявиха против сливането на двете медии, информира БНР. Обединяването на БНР и БНТ ще ограничи свободата на словото. Това мнение изразиха журналистите Петър Волгин и Лили Маринкова и председателят на Обществения съвет на радиото Павел Васев по време на дискусията. Трябва да се държи сметка и за изминатия път, за позициите на журналистите от двете медии по време на прехода, смятат Маринкова и Волгин.

Обединяването ще е свързано с огромни разходи, а не с икономии на средства, какъвто е един от мотивите. Ще настъпи и административен хаос, посочи генералният директор на БНР Валерий Тодоров, цитиран от БТА. Според него трябва да се отчита и състоянието на всяка от медите.

Смесеното финансиране - субсидия плюс реклами и спонсорство, е най-подходящо за БНТ според Севда Шишманова. Според неятова ще даде   възможност за създаване на конкурентоспособни програмни продукти. Безпредметно е да се говори за обединение на БНР и БНТ - нито обществото, нито гилдията ще го приемат, каза Бойко Станкушев. Според него няма опасност за свободата на словото, защото имаме гражданско общество и журналистическата гилдия е свободна. Негативите ще са само финансови, смята журналистът.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова
изтъкна необходимостта да се определи как БНТ да остане без реклама. По думите й съотношението между държавната субсидия и ограничението за рекламно време е нарушено.
В закона да се впишат мерки, ограничаващи рекламите в БНТ и БНР, настоя Силва Зурлева от името на организацията на частните оператори АБРО.