Майките на деца с увреждания и сдруженията им вече са категорично разделени. Когато започнаха протестите си преди години, от "Системата ни убива" извоюваха права за децата си, промени в закони и дори взеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Днес, когато отново протестират, с искане за нови промени и оставка на правителството, оказва се обаче, че има такива сдружения, които работят с държавата, а другите - протестират срещу нея.

Майките вече са тотално разединени и спорят от една страна за присвояване на каузи, от друга - за получаване на пари.

Владислава Цолова, председател на сдружение "Аутизъм днес" обяви пред bTV, че държавата работи в тяхна полза и вече са изградени центрове за деца и има концерти за информираност на обществото. Така, това сдружение е плътно при социалния министър Деница Сачева и политиката на правителството. Цолова твърди, че досега те са срещнали подкрепа на всички нива, а затварянето на парламента - значело, че добрите политики за децата ще спрат.

От своя страна Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" каза, че нещата не стават с концерти.

Иванова обвини Цолова в това, че е доставчик на социални услуги и че е финансирана от социалното министерство, като помага само на определени деца, докато "Системата ни убива", е успяла да помогне на 800 000 хора с увреждания.

От своя страна Цолова попита кой е дал буса на майките да стигнат до Орлов мост и кой и го е дарил.

"Цяла България знае колко е лошо да си доставчик на социална услуга", каза Вера Иванова и попита в прав текст колко пари получава от държавата и АСП ли финансира организацията.

Цолова й отговори, че това е работа, а те "летели по площадите".

Вера Иванова й отговори, че благодарение на протестите са променени закони. "Много е лесно да си направим дневен център и да получаваме пари за нашите деца и 5 за приятелки, те да са обгрижвани и да си седим вкъщи, да сме супер майки. За 800 000 хиляди хора с увреждания се борим. Ние никога няма да минем на делегиран бюджет, за да ни плащат да мълчим. Увеличи се финансовата подкрепа за 800 000 хора с увреждания благодарение на нашите протести", каза Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива".

"Госпожата получава субсидия от държавата, Сачева и министерството й плаща, за да получат пари за децата с аутизъм", каза още Вера Иванова.

От движение "Аутизъм днес" обясниха, че се борят не за едно, а за всички деца с аутизъм.

"Нашата борба е за закона и за децата, които умират, без никой да ги погледне и ние се борим те да имат до края на живота си човек, който да се грижи за тях", категорична бе Вера Иванова.

От своя страна социалният министър Деница Сачева определи новите протести на майките на деца с увреждания като политика и обяви, че парите за този сектор са увеличени 4 пъти за последните години.