Той беше изтеглен в Министерството на образованието, младежта и науката от журналиста Андрей Симеонов. Темата, по която писаха дванайсетокласниците е „Словото за свободата в творчеството на Иван Вазов", съобщи Дарик радио.

Изпитът започна в 8.00 ч. и бе с продължителност четири астрономически часа. Матурата по Български език и литература е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са затворени, което означава, че учениците избират между няколко отговора, от които само един е верен. Другите седем въпроса са със свободни отговори, които зрелостниците трябва да напишат сами. Последната задача е аргументативен текст, който носи 30 от общо 100 точки.

5023 са заявилите и допуснати ученици, заяви зам.-министърът на образованието и науката Милка Коджабашиева. Учениците трябва да пишат върху „Чичовци" на Иван Вазов. Те имат избор да пишат или есе, или аргументативно съчинение под формата на интерпретативен текст на тема „Словото за свободата".
Контролно бяха изтеглени още две теми - „Повест" на Атанас Далчев и „Задушница" на Елин Пелин, допълва КРОСС.

На сесията през август и септември се явяват зрелостниците, изкарали оценка "слаб две" на матурите през май, или които не са се явили тогава на изпитите, допълва БТА. На тази сесия могат да се явяват и кандидати не издържали зрелостните изпити и в предишни години. Зрелостниците, които не са издържали успешно двете задължителни матури, не могат да получат дипломите си за завършено средно образование.