Това предложи министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в средното образование, съобщи пресцентърът на МОМН, цитиран от БТА.
Втори изпит ще обедини външното оценяване по математика и съответно изпитът по математика за прием след седми клас. Според предложените промени в проекта за изменение и допълнение на Наредба номер 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища през учебната 2009/2010 г., учениците, завършващи седми клас, ще се явят по всеки от предметите - БЕЛ и математика, на изпит с два модула.
Първият модул ще съдържа въпроси и задачи от теста за външно оценяване, който ще положат всички, завършващи седми клас. Вторият модул ще съдържа допълнителни въпроси и задачи, които може да решават учениците, желаещи да участват в държавния план-прием след седми клас. Представителите на синдикатите подкрепиха предложените от министър Фандъкова промени, които са отразени в проекта за изменение и допълнение на Наредба номер 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища, отбелязват от МОМН.
В Отрасловия съвет са участвали представители на Синдиката на българските учители към КНСБ, на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", на Независимия учителски синдикат към КНСБ, на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, на Сдружението на директорите в средното образование, и на Българската асоциация на частните училища.