Вече е масова практика кандидат-шофьори да купуват по интернет положителни резултати от психотестове, без да се посещават самите изпити. Това заяви пред bTV председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

По думите му, срещу 100 лева може да си поръчате такъв резултат.

"Психолабораториите са към медицински центрове, а трябва да са към автошколите. Когато има такова нарушение, трябва да се отнема лиценза на автошколите", смята Тодоров.

Той коментира последния случай от Варна, когато преди дни 36-годишният Радослав блъсна пешеходка, 7 коли, електрически стълб и се удари в къща. Впоследствие се оказа, че младият мъж страда от биполярно разстройство, а шофьорската му книжка е отнемана.

"В този казус имаме много притеснителни факти - този човек е с отнета книжка, процедурата изисква той да се яви на психотест за възстановяване. Ще ми бъде много интересно Автомобилна администрация да провери в коя психолаборатория той се е явил, при кой психолог, какви резултати е показал. В този случай трябва да се прибегне до крайни мерки - до отнемане на автомобила, независимо чия собственост е. Нашата асоциация предлага това да се прилага за всички водачи, които употребяват наркотици и шофират", обяви Тодоров.

Според него най-вероятно пътната полиция има информация за този човек, че е рецидивист. Има законова процедура, според която полицаят може да изпрати на психотест даден водач, който му се струва неадекватен, припомни Владимир Тодоров.

"Когато някой реши че ще става ловец, той взема документ, че не се води на отчет в някой психодиспансер. За шофьорите няма такова изискване, никой не проверява дали дадено лице е психически стабилно. Този човек сигурно от години се води на отчет в психодиспансер, но тази информация не стига до пътната полиция", отбеляза още председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

 Днес от варненската прокуратура трябва да съобщят резултатите от кръвните тестове на 36-годишния мъж.