Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нов предсрочни парламентарни избори, обяви пред bTV социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков.

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от телевизията и "Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1009 лица над 18 г. в страна в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

54% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, ако скоро отново има парламентарен вот. "Имаме сходен резултат с този, който отчитахме преди изборите. Основният извод е че при евентуални нови избори - дори през юли, не може да очакваме съществен сри в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна на тази от изборите на 2 април", уточни Живков.

Бойко Борисов е политическият лидер у нас с най-голямо доверие, показва още проучването. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено спрямо това от преди месец.

Втори е Кирил Петков от ПП-ДБ. За месец той увеличава с 2 процентни пункта доверието си и през април се ползва с подкрепата от 19%. Костадин Костадинов от "Възраждане" има 18% доверие. През март регистрираното доверие към него е било 19%.

Другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев е на четвърта позиция. Той има 18% доверие. Христо Иванов е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии. Той има 17% доверие. И запазва позициите си. Следва Мустафа Карадайъ - 16%. През март "рейтингът" на лидера на ДПС е бил 14%.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е с 13% доверие. През март социолозите са регистрирали 14% доверие. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов увеличава с 2 пункта доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, през март - 10%.

В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода пред изборите, коментира Добромир Живков.