Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане. Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Това написа във фейсбук журналистът от БНТ Мария Чернева.

"Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца. Писмо заради което, публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там където съм най-силна и независима, там където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа " биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях, заявява Чернева.

Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането, и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих , на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на Фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно", коментира още Чернева.

Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ.

Професионалната ми чест го изисква, казва в заключение Чернева.

От Пациентски организации "Заедно с теб" изпратиха писмо до генералния директор на БНТ Константин Каменаров. В него Пенка Георгиева заявява:

"В качеството ми на член на Обществения съвет на Фонд за лечение на деца и председател на Пациентски организации "Заедно с теб" заявявам, че изказвам пълна подкрепа за работата на Мария Чернева като член на Обществения съвет на Център Фонд за лечение на деца.

Наблюдавам работата на Мария Чернева в Обществения съвет от близо две години и въпреки споровете, които сме имали с нея относно някои деца, определено мисля, че тя е будната съвест на Обществения съвет.

Мария Чернева милее най-вече за децата, но има широки познания относно изразходването на публични средства. Не веднъж тя е долавяла нарушения и благодарение на реакциите ѝ се е запазвала справедливостта във Фонда.

Считам Мария Чернева за справедлив, открит и критичен член на Обществения съвет.

Прави впечатление, че е възможно напоследък тя да настъпва финансови интереси и съответно разни лобита по всяка вероятност се опитват да я отстранят.

Мисля, че не е професионално от Ваша страна да се поддавате на слухове и без да проверите фактите, да се взимат решения от БНТ, които са в ущърб на обществения интерес.

Ако трябва да бъда честна и аз вече се страхувам да остана в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца", казва в заключение Пенка Георгиева.