Това постанови състав на Софийския градски съд и осъди Николов на 12 години затвор при първоначален строг режим, предаде "Фокус". Освен това, магистратите решиха половината от имуществото му да бъде отнето, както и 3 години да няма право да кандидатства и да получава евросубсидии.
Миналата седмица прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода за бизнесмена.

Съпругата му, която също е подсъдима по делото, получи 5 г. затвор, съобщи БГНЕС. Марияна Николова бе призната за виновна като член на организираната група, присъдата за което е 3 години, и за документно престъпление - за него й присъдиха 5 години. По закон се признава по-голямата присъда. Държавното обвинение искаше за 14 г. решетки за Николова.
Половината от нейното имущество също ще бъде отнето, реши още съдът.

Останалите подсъдими по делото - Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов, получиха по 10 години лишаване от свобода и се конфискува половината от имуществото им. Те няма да могат да заемат обществена или държавна длъжност.
Подсъдимият Григор Главев получи 3 години условно, а изцяло оправдани по всички обвинения бяха Петя Хаджииванова и Радмил Петров.

Съдът уважи и граждански иск в размер на 2,925 млн. лв. на Държавен фонд „Земеделие”, които трябва да платят Марио Николов, Шаркова и Главев. Всички осъдени ще трябва да си поделят и 16 359 лв. разноски по делото.

На излизане от съдебната зала бизнесменът заяви, че иска охрана, но не уточни от какво се страхува. Съдебните актове не се коментират, добави лаконично той, цитиран от БТА.

Прокурорът Андрей Андреев все още не знае дали ще протестира двете оправдателни присъди, тъй като иска първо да се запознае с мотивите.
Очаквах тези присъди, защото бях убеден в доказателствата, каза той.
Според него условната присъда на Главев е такава, защото съдът е приел, че е в  тежко здравословно състояние.

Марио Николов вече беше осъден на 10 години затвор за прането на въпросната сума, за което съдружникът му Людмил Стойков бе оправдан. Ако и двете присъди влязат в сила окончателно, Николов ще трябва да излежи 12-годишната. Тепърва обаче предстои обжалване на две по-горни съдебни инстанции.

Като странна определи вътрешният министър присъдата на Марио Николов.
"Странно е, че Николов е осъден без съучастник, недейте да мислите, че организирането на такава престъпна схема може да осъществи само един човек", заяви Цветан Цветанов пред журналисти, вероятно имайки предвид, че  президентският спонсор Стойков не бе сред подсъдимите.