Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на ВКС, цитиран от БГНЕС.

През декември миналата година бившият изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина беше оправдана за трети път от Софийския апелативен съд (САС).

САС отмени присъдата на Софийския градски съд, с която на 25 януари 2011 г. Мургина беше осъдена на 4 години затвор.

Бившата шефка на НАП остана подсъдима само по обвинението за принуда. Според него тя е накарала против волята ѝ бившата шефка на НАП - Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно.

След първата и единствена осъдителна присъда срещу Мургина на първа инстанция, САС я оправда напълно, но след това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото заради обвинението в принуда, а по останалите 3 обвинения оправдателната присъда влезе в сила.

И при повторното разглеждане на делото САС призна Мургина за невинна. ВКС отново върна делото, но и при третото разглеждане апелативните съдии решиха, че Мургина е невинна.

Днес ВКС потвърди оправдателната присъда на САС. Тричленният състав на ВКС приема, че касационният протест и касационната жалба на частния обвинител и граждански ищец Милена Цолчовска са неоснователни.

По първия основен въпрос дали подсъдимата Мургина е отправила заплашителни реплики, че ако Цолчовска не подаде молба за напускане, то ще я уволни дисциплинарно, ВКС приема, че доказателствената съвкупност е била явно противоречива.

Съдиите от ВКС са категорични, че след като твърденията в обвинителния акт за осъществено неправомерно въздействие от страна на подсъдимата Мургина не намират доказателствена подкрепа, то оспорваната въззивна присъда се явява законосъобразна.