Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд (САС) от юни миналата година, в частта, с която Мургина бе призната за невинна по обвинението за принуда, за което Градският съд я осъди на първа инстанция.

Така ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на САС в отменената част. Върховните магистрати оставят в сила присъдата на САС в останалата й част.
Решението им не подлежи на обжалване и протест.

Прокуратурата повдигна на Мария Мургина 4 обвинения. На 25 януари 2011 г. тя беше оправдана по първите две - за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

Тя бе призната по другите две обвинения за виновна и получи присъда от 4 години затвор. Едното беше за това, че през 2006 година е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

Мургина бе осъдена и за това, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни, твърди обвинението.

САС обаче отмени присъдата и постанови, че бившата шефка на НАП не е нарушила закона, като е указала да се променят констатациите в ревизионен доклад на въпросната фирма. Освен това, магистратите преениха, че тя не е принуждавала Цолчовска сама да подаде молба за напускане.