Не бива да се очакват сензации при избора на главен прокурор. Обществото се вълнува, защото става дума за нашата държавност, за това хората да получават от правосъдието повече от това, което очакват. Това каза пред Нова тв вицепрезидентът (2012 - 2017 г.) и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова.

"Това е животрептяща тема, няма да мине без вълнение, без съмнение. Не е маловажно кой ще застане на този пост. Изборът на главен прокурор е мандатна дейност. Това няма да е нито за първи, нито за последен път. Разбира се, обществото се вълнува, защото става въпрос за справедливостта у нас. Новият главен прокурор трябва адекватно да участва в много сериозни разговори за състоянието на правовата държава в ЕС. Много е важно кой ще застане на този пост", добави тя.

"Партийно-политическата власт има желание да управлява съдебната власт. Поражда се въпросът какви са представите на системата. Много е важно какво законодателство ще направим, какви хора има в политическата система и как те ще си взаимодействат със съдебната власт", посочи бившият правосъден министър.

"Доста неща се направиха и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт по въпроса за главния прокурор и как да работи прокуратурата.  В момента в Министерството на правосъдието работят по проект за обширен проект, който касае конкурси, атестации за магистратите. Друг проект за отговорност на тримата големи", заяви още бившият правосъден министър.

Според Попова правомощията на новия главен прокурор не трябва да се променят.

Висшият съдебен съвет открива процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.

По думите й няма как да отпадне правомощието на главния обвинител да упражнява методическо ръководство върху дейността на останалите прокурори.