Омбудсманът Мая Манолова днес посети Община Сатовча, където на място се срещна с кмета д-р Арбен Мименов и повече от 200 жители, които я сезираха за проблеми, свързани с облекчаване режима за добив на скално-облицовъчни материали в района.

"Липсата на поминък оставя хората без перспектива. Облекчаването на процедурата за получаване на разрешително за добиване на скално-облицовъчни материали ще помогне на всички в региона за по-добър живот, както за тях, така и за семействата им", категорична бе Манолова.

Тя информира хората, че преди срещата си с тях е разговаряла с председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те са съгласни да участват в сформиране на работна група, която да изработи промени в Закона за подземните богатства, които да направят процедурата по-бърза, по-евтина и достъпна за хората от региона, които искат да се препитават с добив на скално-облицовъчни материали.

"Аз поемам ангажимент, че ако през следващите 3 месеца не се сформира работната група, ние в институцията на омбудсмана ще се заемем и ще подготвим промените. Като омбудсман, аз стоя зад справедливи каузи и се ангажирам с тяхното решаване", завърши Манолова.

След срещата, екипът на омбудсмана остана на място, в сградата на общината, където сформира импровизирана приемна, на която хората да потърсят съдействие и подкрепа по други проблеми.