Правителството реши Министерството на здравеопазването да отпусне безлихвена помощ от малко над 2,2 млн. лева, за болниците в Ловеч и Враца, които са пред фалит, а лекарите протестираха заради неполучени с месеци заплати.

С отпуснатата помощ лечебните заведения трябва да изплатят забавените възнаграждения на лекари, сестри и друг персонал. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ "Параскев Стоянов"в Ловеч и МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и са в размер на 1 873 113 лв. Парите обаче ще трябва да се възстановят на месечни вноски до 10 декември 2019 година.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук -да предадат на хората, че заплатите ще се получават, болниците ще работят. Другото си е наша работа", това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", каза още той.

Като пример за източване на пари, предназначени за здравеопазване, Борисов даде болницата в Пловдив, където чрез фиктивни плащания за лекарства милиони левове са били източени. Премиерът е категоричен, че държавата ще спре източването на парите за здравеопазване и ще се справи с този проблем.

Това се случва, след като в понеделник Борисов разпореди на министрите на здравеопазването и на финансите да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на заплатите, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им.